ABS techniek

Hoewel al vijftien jaar geleden ontwikkeld door de Duitser Ernst Garhammer, is de ABS techniek nog altijd niet echt bekend. Hier informatie over wat het inhoudt, hoe duur een cursus is en waar je meer informatie erover kunt krijgen.

Andrehen - Beugen - Strecken In feite is de ABS-techniek gebaseerd op de meest natuurlijke skibeweging. Namelijk het bovenlichaam meedraaien en sturen met de dalski. Ondanks dat de basis ligt in deze natuurlijke skibeweging is het een sterk afwijkende beweging van de aangeleerde basistechniek. De beginselen van ABS:

  •     Andrehen: draai een gestrekte arm en je hoofd in de richting waar je heen wilt, laat de ski's maar volgen...
  •     Beugen: licht door je knieën buigen zodra je aan een bocht begint...
  •     Strecken: je lichaam even rechten. Dit ontspant en ontlast je beenspieren even en helemaal. Dit geeft je het uithoudingsvermogen om non-stop te blijven skiën.
  •     Puur natuur

ABS is eigenlijk de techniek die kinderen van nature hebben. Een eenvoudig te leren skibeweging. Eigenlijk is ABS een vorm van carven, maar wel zo dat de kniebanden niet overmatig belast worden. Het lichaam blijft rechtop staan en draait naar de berg toe. Dit met meedraaiende skistokken.

ABS ski techniek uitgelegdABS ski techniek uitgelegdABS ski techniek uitgelegd
Oostenrijk - Frankrijk - Italië In deze landen worden twee- en vijfdaagse ABS cursussen gegeven. Deze cursussen worden verzorgd door de skischool van Ernst Garhammer. Negen weken per seizoen wordt de cursus aan beginners gegeven. Verder is de ABS techniek interessant voor skiërs die wat techniek betreft geen vorderingen meer maken, maar toch de Tiefschnee en Buckpistes willen proberen. In Nederland wordt een ABS techniek cursus gegegeven in de Skidome in Rucphen (t: 0165 - 343134).
Prijzen van cursussen De prijzen van een cursus om de ABS techniek onder de knie te krijgen lopen uiteen van ongeveer 485 Euro in het laagseizoen tot ongeveer 715 Euro in het hoogseizoen (vijfdaagse cursus). De cursussen worden onder andere gegeven in Kaprun, Garmisch, Lech en Gudauri. De prijzen zijn op basis van halfpension en ABS cursusprogramma, maar exlusief reis.

Informatie Voor cursussen in Nederland kun je bellen naar 0165 - 343134. Of kijk op de website van Garhammer Skitours: Garhammer-skitours