Handige recepten voor op de skivakantie

Voor iedereen die de kerstdagen op de ski's door zal brengen: lekkere en gemakkelijke kerstrecepten voor in het skichalet. De recepten zijn geselecteerd op eenvoud en bereidingstijd, zodat je na het skiën geen uren in de keuken hoeft te staan en toch een feestelijk kerstdiner kan serveren. Je vind hier twee kerstontbijten en twee kerstdiners voor de beide kerstdagen. De kerstontbijten zijn feestelijke ontbijten die stevig genoeg zijn om daarna een dag op de ski's te staan.

De diners zijn driegangenmenu's: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts.

Met deze recepten maak je de kerst in de sneeuw op een eenvoudige manier speciaal. Natuurlijk mag de Glühwein hier niet bij ontbreken. Succes ermee en smakelijk eten. Skiing.nl is benieuwd naar je reactie en andere leuke skirecepten, aarzel dus niet om een mailtje te sturen naar info@skiing.nl.

ONTBIJT
Een kerstontbijt voor in de sneeuw:


roerei met rozijnen en appel

als stevige bodem om de kerstdagen skiënd door te brengen (4 personen, bereidingstijd 10-20 min.):

Benodigdheden meenemen vanuit Nederland:

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 0,5 dl. slagroom (uit een pakje, zelf te bereiden)
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder

Benodigdheden kopen in wintersportplaats:

  • 4 zoetzure appels
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels bakboter
  • eventueel harde broodjes om bij het roerei te eten

Bereiding

  • week de rozijnen 5 minuten in warm water en laat ze daarna uitlekken
  • snijd de appels in schijfjes
  • klop de eieren en de slagroom los, voeg een theelepel suiker en de rozijnen toe
  • meng de rest van de suiker met de kaneel en draai de appelschijfjes hierin rond
  • verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de schijfjes appel gedurende 4 minuten
  • verdeel de appelschijfjes over 4 borden
  • verhit de laatste eetlepel boter en bak het eimengsel in 5 minuten roerend. Verdeel dit roerei over de 4 borden met appelschijfjes
  • serveer er harde broodjes bij

Pannenkoeken:

ook dit ontbijt geeft je een stevige skibodem. Wanneer je 's avonds het beslag voorbereid kan je de volgende ochtend direct beginnen met bakken. (4 personen, totale bereidingstijd 30 - 45 min.)
Benodigdheden vanuit Nederland

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • suiker, stroop of jam

Kopen in wintersportplaats

  • 1,25 liter melk
  • 5 eieren
  • bakboter
  • eventueel appel of rozijnen voor verschillende smaken pannenkoeken

Bereiding ('s avonds)

  • voeg de bloem, eieren, melk en het zout samen in een kom
  • klop dit tot een glad beslag
  • dek de kom af met een theedoek en laat staan

Bereiding ('s ochtends)

  • laat de boter smelten en klop deze door het beslag
  • laat een klontje boter smelten in de pan
  • doe wat beslag in de pan (eventueel wat schijfjes appel of rozijnen toevoegen)
  • bak de pannenkoek totdat één kant droog is, draai om en bak de andere kant goudbruin
  • bij de volgende pannenkoek is extra boter niet nodig, die zit al in het beslag gemengd

Serveer de pannenkoeken direct en voeg naar smaak suiker, stroop of jam toe

VOORGERECHT

Uiensoep (4 personen, bereidingstijd 30 min.)

Benodigdheden meenemen vanuit Nederland:

  • flesje basis voor uiensoep (Maggi, verkrijgbaar bij de supermarkt)
  • kruiden (peper, zout en eventueel wat verse of gedroogde peterselie of bieslook
  • zakje geraspte kaas (ongeveer 200 gram)

Benodigdheden kopen in wintersportplaats:

  • verse uien (ongeveer 400 gram)
  • verse knoflook (2 teentjes)
  • stokbrood of harde broodjes

Bereiding

  • maak de basissoep aan met de aangegeven hoeveelheid water
  • snijd de uien (niet te fijn en ook geen grove stukken)
  • pers de knoflook teentjes of snijd ze zo fijn mogelijk
  • voeg deze toe aan de soep
  • op smaak maken met peper, zout en kruiden
  • verwarm laat de soep in ongeveer 15 minuten op een lage stand warm
  • smelt de geraspte kaas op de broodjes of stokbrood (even in de oven of koekenpan)

Garneer de soep met een stukje brood met gesmolten kaas (Tip: strooi wat peterselie of bieslook op de broodjes) en serveer de overige broodjes met kaas apart op een bord

Tonijnsalade

(4 personen, bereidingstijd 20-30 minuten)

Benodigdheden vanuit Nederland:

  • 300 gram pasta (tip: tricolore macaroni voor een feestelijke uitstraling)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 blikjes tonijn
  • olijven
  • gedroogde peterselie
  • peper en zout

Benodigdheden kopen in wintersportplaats

  • 400 gram broccoli
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  •  2 eetlepels crème fraiche
  •  stokbrood

Bereiding

  • kook de pasta met de olijfolie volgens de beschrijving op het pak
  • spoel de pasta eerst af met warm water en daarna met koud water
  • verdeel de broccoli in roosjes en kook deze in 5 minuten beetgaar
  • maak de tonijn los met een vork
  • hak de olijven fijn
  • pers de citroen
  • snijd de knoflook fijn
  •  voeg de creme fraiche toe
  •  meng al deze ingrediënten tot een salade
  •  breng op smaak met peper en zout

Serveer deze salade met stokbrood en Italiaanse rode wijn

Tagliatelle met Zalm en roomsaus

(4 personen, bereidingstijd: 30 min.)

Benodigdheden vanuit Nederland

  • tagliatelle: voor een feestelijke tintje: deze is ook verkrijgbare met spinazie smaak (groene tagliatelle), ongeveer 600 gram
  • voor 500 ml saus pakjes blanke roomsaus
  • peper, zout, gedroogde Italiaanse kruiden
  • mosterd

Benodigdheden kopen in wintersportplaats

  • zalmsnippers (gerookte zalm), ongeveer 400 gram
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram champignons
  • 1 liter melk (om de saus te maken)

Bereiding

  • snijd de champignons ui en knoflook fijn, bak deze kort
  • kook melk voor de saus
  • kook water voor de pasta
  • klop de saus met een vork of garde op
  • voeg de saus toe aan de champignons, ui en knoflook
  • kook intussen de tagliatelle, volgens de instructies op het pak
  • voeg de zalm snippers of fijngesneden stukje gerookte zalm toe aan de saus
  • Breng de saus op smaak met de Italiaanse kruiden en mosterd

Serveer de tagliatelle en saus in twee schalen en gebruik wat van Italiaanse kruiden om de saus te garneren

Kipfilet met ananas, banaan, noten en honing

(4 personen, bereidingstijd 20 - 30 min.)Benodigdheden meenemen vanuit Nederland

  • flesje citroensap
  • blikje ananas
  • 5 eetlepels honing
  • 50 gram gepelde walnoten
  • peper, zout en kerriepoeder
  • paar plakjes belegen kaas

Benodigdheden kopen in wintersportplaats

  • 2 dubbele kipfilets (500 tot 600 gram)
  • bekertje crème fraiche
  • 2 bananen
  • bakboter
  • eventueel aardappeltjes om te bakken

Bereiding

  • snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi deze met peper, zout en kerriepoeder
  • bak de stukjes kip aan tot e gaar (lichtbruin) zijn
  • meng in een kom de crème fraiche, het citroensap, de honing en de walnoten
  • roer dit tot een 'saus'
  • vet een ovenschaal in met boter
  • bak intussen de aardappeltjes als bijgerecht
  • leg de gebakken kipfilet in de ovenschaal, gebruik het bakvocht om door de saus te mengen
  • voeg de saus in de pan met de stukjes banaan en ananas (met de helft van het ananassap)
  • verdeel deze saus over de kipfilet in de ovenschaal
  • leg de plakjes kaas erop
  • plaats de schaal even onder de gril of in de magnetron om de kaas te laten smelten

Serveer dit gerecht met de gebakken aardappeltjes maak eventueel nog een eenvoudige salade met veldsla, kersentomaatjes en olijven

Dessert

Chocolademousse (4 personen, bereidingstijd 10-20 min.)

Benodigdheden meenemen vanuit Nederland (of kopen in wintersportplaats)

  • 250 gram pure chocolade
  • 60 gram suiker
  • 2 theelepels rum
  • 125 ml. slagroom (pakje, zelf te bereiden)
  • mixer
  • witte chocoladesnippers

Benodigdheden kopen in wintersportplaats

  • 3 eieren

Bereiding

  • verwarm de chocolade au bain marie (een pan warm of kokend water met daarin of daarboven een bakje of pannetje waar je de chocola in smelt)
  • roer de chocolade saus glad
  • klop de slagroom stijf
  • klop daarna de eieren en suiker stijf (ongeveer 5 minuten totdat het volume toeneemt)
  • giet dit mengsel in een schaal
  • voeg de gesmolten chocolade en de rum toe
  • roer de geklopte slagroom erdoor
  • roer of klop alles goed door totdat het een mousse is

Verdeel de mousse over 4 dessertschaaltjes en garneer de chocolademousse met witte chocolade snippers

Appelschuim

(4 personen, voorbereidingstijd 20 -30 min.)

Benodigdheden meenemen vanuit Nederland

  • 50 gram suiker
  • lange vingers

Benodigdheden kopen in wintersportplaats

  • 500 gram zoetzure appels (Granny Smith)
  • 2 eieren (alleen de eiwitten gebruiken)
  • 1 citroen

Bereiding

  • schil de appels en snijd ze in schijfjes
  • strooi er suiker over en kook/ prak ze in een laagje water in 10 - 15 minuten tot appelmoes
  • laat deze appelmoes afkoelen
  • was de citroen, pers deze uit en rasp de schil
  • klop de eiwitten stijf, voeg de moes toe met de geraspte citroenschil en het citroensap
  • klop het mengsel tot een schuimend geheel

Verdeel het appelschuim over vier hoge glazen en serveer met lange vingers. Eet smakelijk !