Waarom een skihelm dragen?

Er is reden genoeg om een skihelm te dragen: bij 15% van de wintersport ongevallen is  er sprake van hoofdletsel, een skihelm had dit misschien wel kunnen voorkomen. Gelukkig zien we steeds meer skiërs en snowboarders die een helm dragen tijdens het skiën en snowboarden. Voorkom letsel, draag een helm. Naast veiligheid is de helm ook, zeker niet onbelangrijk, een hippie, trendy mode artikel.

Skihelm verplicht voor kinderen

In Oostenrijk (diverse regio’s) en Italië en is het dragen van een skihelm verplicht  voor kinderen tot en met 15 jaar. Zwitserland en Frankrijk overwegen dezelfde maatregel in te stellen.  Onderstaande de “plicht” status per land.

Land Deelstaat Leeftijd Verplicht
Italië     Nee
Frankrijk   Kinderen t/m 14 jaar Ja
Kroatië   Kinderen t/m 14 jaar Ja
Oostenrijk Tirol   Nee
Oostenrijk Opper-Oostenrijk Kinderen t/m 15 jaar Ja
Oostenrijk Karinthië Kinderen t/m 15 jaar Ja
Oostenrijk Salzburg Kinderen t/m 15 jaar Ja
Oostenrijk Voorarlberg   Nee
Oostenrijk Burgenland Kinderen t/m 15 jaar Ja
Slowenien   Kinderen t/m 14 jaar Ja
Schweiz     Nee
Tsjechië     Nee

Functie van een skihelm

Een skihelm bevat een polystyrene (piepschuim) schaal die de schedel beschermt tegen de harde klap bij een val. De krachten die normaal direct op je schedel komen, worden opgevangen door de skihelm en verdeeld over een groter oppervlak. Dit maakt dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder een skihelm en verkleint daarmee de kans op hoofdletsel. Natuurlijk moet een helm comfortabel en warm zitten.

De All Season helm van het merk Bern

Bern is een jong merk uit de VS dat zich richt op multifunctionele sporthelmen. Je kent merk mogelijk wel van Vancouver 2010 - regerend Olympisch kampioen snowboarden (cross) Seth Wescott pakte het goud, beschermd door Bern. Bern helmen zijn overigens niet enkel geschikt voor wintersporten, want door het uitwisselbaar voering systeem gebruik je dezelfde helm tevens voor diverse zomersporten. Met andere woorden: ALL SEASON.

Een Bern helm is echter niet zo maar een helm! Behalve protectie bieden moet een helm er natuurlijk goed uitzien en passen bij je outfit. Qua kleur en een gevarieerd aanbod van modellen voor zowel heren en dames als kinderen, onderscheidt Bern zich duidelijk van zijn concurrenten. Door het gebruik van de gepatenteerde zip-mould technologie, hebben Bern helmen een geringer volume zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Dit geringere volume komt het comfort en het uiterlijk vertoon van de helm ten goede: de “egg look” is definitief verleden tijd!

Meer informatie over de trendy BERN helmen kunt u vinden op www.edsskihelmen.nl en www.edssnowboardhelmen.nl.

3D animatie hoofdletsel

Kalender25 januariAuteurRobert van den Baar