Winterspelen erg warm

In Sotsji is het deze dagen zeer warm. Het weer doet er in de verste verte niet aan de winter denken. Dat is in de Alpen wel anders. Het ene sneeuwgebied na het andere trekt over de bergen.

Volop zon in Sotsji

Stralend zonnig weer vandaag in Sotsji
Stralend zonnig weer vandaag in Sotsji

Sotsji: 20 graden
In Sotsji is het deze dagen zeer warm. Vandaag wordt het in het Olympisch dorp 18 graden, morgen en overmorgen zelfs rond 20 graden. Vreemd is dat niet, want Sotsji ligt aan de Zwarte Zee en dus behoorlijk zuidelijk. Sotsji heeft een sub-tropisch klimaat, palmbomen groeien langs de kust. (Webcam Sotsji)

Het is genieten van zon en warmte in de bergen bij Sotsji
Ook in de skigebieden van Sotsji is het zeer zacht. De temperatuur loopt op 2000m op naar +5 graden, en op de lage pistes naar +10 graden. Ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn voor de diverse skionderdelen.

Bij de combinatie 'Rusland en winter' denken we al gauw aan ijzige sneeuwvlaktes en Siberische kou. Sotsji is ver verwijderd van Siberië, Noord-Afrika ligt veel dichterbij. De gemiddelde februaritemperatuur is in Sotsji ongeveer 10 graden. Soms is het (flink) kouder, maar het komt ook vaak genoeg voor dat het kwik ver boven de 10 graden uitkomt.

Inmiddels begint de sneeuwkwaliteit in de bergen snel te verslechteren. Kunstsneeuw en grote massa's bijelkaar geschoven sneeuw (700.000 kubieke meter maar liefst) liggen klaar om de pistes te verbeteren, maar de organisatie heeft deze reserves tot nu toe nog niet nodig gehad. Men kan kunstsneeuw maken tot temperaturen van +15 graden, meldde Dmitry Chernyshenko (hoofd van het lokale organisatie comité) aan de Associated Press.

Met de hoge temperaturen van de komende dagen worden waarschijnlijk de meeste warme dagen beleefd ooit op de winterse Olympische Spelen.

Om 11.30 uur was het;
15 graden bij het schaatsstadion
12 graden onderaan de finish bij het skiën (645m hoogte)
6 graden bij de start van het skiën (2000m hoogte)

Davos begon de dag met volop zon, inmiddels sneeuwt het

Alpen: tientallen centimeters sneeuw
In La Plagne was het vanochtend al grijs en viel er lichte sneeuw
In La Plagne was het vanochtend al grijs en viel er lichte sneeuw
In het Alpengebied is de temperatuur gelukkig niet zo hoog. Aan de zuidflanken vriest het vanmiddag op 1500m hoogte, aan de noordflanken is het door föhn een graad of 7. Boven de 2000m ligt de temperatuur vrijwel overal onder nul.

In de Franse en Zwitserse Alpen gaat het vanuit het westen sneeuwen. Ook in Aosta komt vandaag verse sneeuw. De Duitse Alpen, Oostenrijk, Zuid-Tirol en de Dolomieten hebben eerst nog stralend zonnig weer. Daar komen de wolken en neerslag pas later vandaag. In Zwitserland en het noordelijke deel van de Franse Alpen valt de meeste sneeuw, 10 tot 40cm. Elders is het maximaal 10cm.

Vrijdag en een groot deel van de zaterdag is het prima skiweer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. Boven de 2500m staat er aan de noordflanken in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland wel een forse wind en vooral 's middags wordt het daar zeer zacht op de lage pistes, misschien wel 15 graden.

Een dik pak sneeuw ligt er in Val Chiavenna. Er komt nog veel meer sneeuw bij.
Een dik pak sneeuw ligt er in Val Chiavenna. Er komt nog veel meer sneeuw bij.
Zaterdag later op de dag neemt de bewolking toe en gaat het opnieuw sneeuwen in Aosta en de Franse Alpen. In de nacht naar zondag en zondag overdag sneeuwt het fors in het zuiden van de Alpen. De noordflanken krijgen minder sneeuw, maar de zachte lucht wordt in ieder geval weer verdreven. Al met al valt er 10 tot 30 cm in het noorden, en 30 tot bijna 75 cm in de Italiaanse Alpen.

Kalender13 februariAuteurChrisSourceWeerplazaTags dimi de jong dolf van der wal olympische spelen skieen skien snowboarden sotsji winterspelen