Zes doden bij wintersport in de Alpen

Onder andere door lawines in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen waren vrijdag zes doden te betreuren. In het Franse departement Haute-Savoie werden twee langlaufers meegesleurd door de sneeuw.

Een jongen die donderdag onder een lawine vandaan was gehaald, overleed vrijdag in het ziekenhuis.
Vlak bij het Zwitserse skioord St. Moritz werd een skiër 1000 meter meegesleurd door een losgeraakte sneeuwmassa. Een andere wintersporter kwam om het leven in het kanton Uri.

In de Italiaanse regio Aostadal kwam een skiër onder nog niet opgehelderde omstandigheden om het leven die zich buiten de pistes had begeven.

Overleefd
Twee Nederlanders die vrijdag werden meegesleurd door lawines in het westen van Oostenrijk, hebben dat wel overleefd. Een 29-jarige man werd door een ooggetuige uit de sneeuw gegraven, een 21-jarige man kon zichzelf in veiligheid brengen. Dat meldde de politie van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.
De 29-jarige Nederlander wilde bij Sankt Anton am Arlberg van een steile helling afskiën, maar hij merkte dat de sneeuw erg los en gevaarlijk was. Hij wilde linksaf slaan om het gedeelte te verlaten, maar daarbij kwam een 80 meter brede en 1 meter dikke sneeuwmassa los.

Toen de sneeuw tot stilstand was gekomen, zag een snowboarder dat de benen van de Nederlander uit de sneeuw staken. Hij groef de man uit. De Nederlander raakte gewond aan een knie.
De 21-jarige landgenoot was aan het snowboarden op een steile helling bij Ischgl, hemelsbreed een paar kilometer verderop. Voor de ogen van zijn broers werd hij gegrepen door een sneeuwmassa van 95 meter breed en ongeveer een meter dik. Hij zat tot zijn heupen in de sneeuw, maar kon er zelf uitkomen. De broers werden niet meegesleurd.

Kalender27 decemberAuteurChrisSourceANPTags ski ongelukken skieen skien snowboarden snowboarder wintersport