Het heeft gedumpt en het blijft sneeuwen

Terwijl in Nederland de korte broek uit de kast komt de krokussen volop in bloei staan blijft het in de Alpen hevig sneeuwen. Goed nieuws. Dankzij die hevige sneeuwval afgelopen weekend melden de skigebieden in de Alpen fantastische skicondities, zowel binnen de skigebieden als ook off-piste. Deze week is nog meer sneeuw gevallen, met name in Oostenrijk, en voor de komende dagen is tot een halve meter sneeuwval voorspeld.

Dit weekend kunnen wintersporters die zich hebben ingeschreven voor het "Sneeuw alert"  een  "powder alert" verwachten voor een flink aantal belangrijke skigebieden in de Alpen. Het begint zaterdag in Frankrijk te sneeuwen, en op zondag zijn Italië, Zwitserland en Oostenrijk aan de beurt.

 

Frankrijk

Afgelopen weekend meldden de Franse skigebieden hevige sneeuwval. De verse sneeuw zorgde voor fantastische pistecondities. Deze week viel nog meer sneeuw, mooi op tijd voor de krokusvakantie:

35 cm in Morzine
30 cm in Avoriaz
20cm in Serre Che, Montgenevre, Morzine en Les 2 Alpes
15cm in Tignes
10cm in Courchevel, La Plagne, Megève, Chamonix en Val Thorens.

De meest sneeuwrijke Franse skigebieden zijn momenteel

Val d'Allos (360cm)
Isola 2000 (340cm)
Morillon (325cm) en
Flaine (325cm).

De weersverwachtingen: Voor de Franse skigebieden is voor dit weekend meer sneeuwval voorspeld, met name op zaterdag. De verwachte sneeuwval in de Franse skigebieden in de komende drie dagen (14-16 februari)

45 cm voor Alpe d'Huez, Les 2 Alpes
40 cm voor Chamonix, Les Arcs, Avoriaz en La Plagne
35 cm voor Morzine
30 cm voor Megève en Courchevel
25 cm voor Tignes en Val d'Isère
20 cm voor Méribel en Val Thorens
10 cm voor Serre Che.

Italië

De Italiaanse skigebieden behoren momenteel tot de meest sneeuwrijke skigebieden ter wereld. Met name in de Dolomieten zijn de pistecondities fantastisch. Tot nu toe is deze week alweer aardig wat verse sneeuw gevallen:

80 cm in Courmayeur; 40 cm in Sauze d'Oulx, Claviere en Sestrière; 30 cm in Bardonecchia en Alta Badia; 25 cm in Livigno en Cortina; 20 cm in Val Gardena; en 15 cm in Bormio.

De meest sneeuwrijke Italiaanse skigebieden zijn momenteel Asiago (700 cm), Sella Nevea (600 cm), Maniva (500 cm) en Madesimo (500 cm).

De weersverwachtingen: Voor de Italiaanse skigebieden is voor dit weekend meer sneeuwval voorspeld, met name op zondag. De verwachte sneeuwval in de Italiaanse skigebieden in de komende drie dagen (14-16 februari):

55 cm voor Sella Nevea
40 cm voor Livigno en Bormio
25 cm voor Madonna di Campiglio
20 cm voor Alta Badia, Val Gardena en Cortina d'Ampezzo
15 cm voor Bardonecchia, Sauze d'Oulx, Sestrière en Claviere
10 cm voor Courmayeur en Cervinia-Breuil.
Zie ook het volledige sneeuwbericht voor Italië

Oostenrijk

De sneeuwcondities in Oostenrijk zijn inmiddels een stuk beter. Veel skigebieden melden goede pistecondities. De skigebieden meldden de afgelopen dagen flinke sneeuwval, met name in Karinthië. Zo kreeg Nassfeld er de afgelopen week maar liefst 100 cm bij. De actuele sneeuwhoogte in dit skigebied bedraagt 430 cm. De Mölltaler gletsjer heeft er de afgelopen dagen 60 cm bij gekregen. De sneeuwhoogte bedraagt hier nu 380 cm. Andere skigebieden waar deze week veel sneeuw is gevallen zijn:

Grossglockner-Heiligenblut (60 cm)
Katschberg (90 cm
Kleinarl-Shuttleberg (50 cm)
Sölden (32 cm).

De meest sneeuwrijke skigebieden in Oostenrijk zijn na Nassfeld en de Mölltaler gletsjer

Goldeck (340 cm
Obertilliach (315 cm)
de Kaunertal gletsjer (315 cm)
de Pitztalgletsjer (308 cm)
Stubaigletsjer (300 cm).

De weersverwachting: Voor de Oostenrijkse skigebieden is meer sneeuwval voorspeld op zondag. De verwachte sneeuwval voor zondag 16 februari:

35 cm voor de Mölltaler gletsjer
30 cm voor Ischgl, Sölden en Obergurgl-Hochgurgl
20 cm voor Lech-Zürs, Zell am See, Mayrhofen en St. Anton
15 cm Kitzbühel.

Zwitserland

In een aantal Zwitserse skigebieden heeft het deze week vrijwel onafgebroken gesneeuwd.

Les Diablerets, Corvatsch-Silvaplana en Arosa kregen er 50 cm bij, Airolo 45 cm, Lenzerheide 25 cm, en Champéry 15 cm. Bijna alle Zwitserse skigebieden zijn geopend en bieden goede skicondities. De meest sneeuwrijke Zwitserse skigebieden zijn momenteel:

Skiarena Andermatt-Sedrun (400 cm)
Saas-Fee (330 cm)
Engelberg (310 cm).

De weersverwachtingen: Naar verwachting valt ook in de Zwitserse skigebieden dit weekend meer sneeuw, alhoewel minder dan in Frankrijk, Italië en Oostenrijk. De meest hevige sneeuwval is voorspeld voor zondag. De verwachte sneeuwval voor 14-16 februari:

25 cm voor Laax
Davos-Klosters en Arosa
15 cm voor Andermatt en Verbier
12 cm voor Engelberg, Wengen, Champéry en Mürren
10 cm voor Grindelwald, Gstaad, Saas-Fee en Zermatt.

Duitsland

De skigebieden in het zuiden van Duitsland kunnen zich gelukkig prijzen met goede skicondities, en konden de afgelopen dagen verse sneeuwval melden:

20 cm in Reit im Winkl
in Balderschwang 15 cm
15 cm in Jenner
10 cm in Hochfelln.

De meest sneeuwrijke Duitse skigebieden zijn momenteel:

de Zugspitze (195 cm)
Oberstdorf-Nebelhorn (140 cm)
Dammkar-Karwendel (110 cm)
Fellhorn-Kanzelwand (110 cm)
Reit im Winkl (100 cm).

In Duitsland zijn de temperaturen op sommige plaatsen nog steeds erg mild. Zo zagen skigebieden in Sachsen zich gedwongen hun deuren tijdelijk te sluiten. In een aantal grotere skigebieden in Niedersachsen, zoals het populaire Willingen in het Sauerland met een sneeuwhoogte van 15 cm of Braunlage-Wurmberg met een sneeuwhoogte van 25 cm, kan nog wel gewoon geskied worden.

De weersverwachtingen: Naar verwachting valt in de populaire Duitse skigebieden Oberstdorf, Garmisch en Feldberg dit weekend rond de 20 cm verse sneeuw.

Kalender15 februariAuteurChris