Respect the Mountains!

Een Nederlandse stichting die zich inzet voor de bergen? Met meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan is dit eigenlijk heel logisch. De impact die we met zijn allen hebben op de Alpen is enorm. Het probleem is dat je dit in de winter niet altijd ziet. De berghellingen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Afval zoals sigarettenpeuken (het duurt 10 jaar voor een sigarettenfilter vergaan is), colablikjes en zelfs skistokken worden pas zichtbaar als de sneeuw gesmolten is.


Stichting Respect the Mountains, de naam zegt het eigenlijk al, probeert de Nederlandse en internationale wintersporter bewust te maken van de kwetsbaarheid van de Alpen. "Bewustwording genereren we door zichtbaar te zijn", zegt Jan Bakker, directeur van de stichting.

"Dat doen we door mee te werken aan wintersportevenementen in binnen- en buitenland. Verder worden in samenwerking met Nederlandse en lokale touroperators wintersporters ter plaatse voorgelicht over de wijze waarop men de impact op het bergmilieu kan verkleinen. Reisleiders en skileraren nemen Respect the Mountains mee in de briefing naar hun gasten."


Respect the Mountains heeft als uitgangspunt de 7 ways. Zeven simpele manieren om je eigen impact op de bergen te verkleinen. "Mensen de bergen uitjagen heeft natuurlijk helemaal geen zin. Het gaat erom dat we met kleine gedragsveranderingen zoals het licht uit doen als je het appartement verlaat of afval bij je te houden totdat je het in de afvalbak kan doen veel kunnen bereiken. Alle beetjes helpen. We vinden het belangrijk dat deze boodschap op een leuke manier gebracht wordt, niet belerend."

Momenteel is de organisatie actief in Frankrijk, Oostenrijk en uiteraard Nederland. Een van de projecten die Respect the Mountains in ontwikkeling heeft, Adopt a Slope!, is opgezet om het gebrek aan afvalfaciliteiten bovenaan de skiliften op te vangen. "Juist onder de skiliften ligt de meeste troep. Dat is gedeeltelijk te wijten aan slechte afvalvoorzieningen bovenop de berg. Wij introduceren de oer-Hollandse blikvanger (afvalfuik dat in Nederland langs fietspaden staat) in de Alpen om dit probleem op een ludieke, maar effectieve manier aan te pakken" aldus Bakker.

Wil je meer weten over Respect the Mountains? Ga naar www.respectthemountains.com

Kalender10 februariAuteurChris BouwmeesterSourceRespect the mountainsTags milieu bewust respect the mountains respectthemountains