Winterwandelen in de bergen

De meeste van ons denken bij wintersporten aan lange dagen op de piste. Toch zijn er in de meeste wintersportgebieden meer activiteiten mogelijk. Soms kan het ook heerlijk om een rustdag in te lassen om te genieten van de stille, rustige bergomgeving tijdens een mooie winterwandeling. Afwisseling maakt de beste wintersport vakantie. Maar waar moet je in de winter nou rekening mee houden?

Waar je kan wandelen

De bergen zijn in de winter wezenlijk anders dan in de zomer. Door de enorme sneeuwval kunnen sommige wandelpaden niet meer begaanbaar zijn of soms zelfs helemaal zijn verdwijnen. Gelukkig worden er in de meeste wintersportgebieden winter wandelpaden gemaakt. In veel skigebieden word het zelfs op de piste kaart aangegeven waar je zou kunnen gaan wandelen. Deze paden worden goed onderhouden en gecontroleerd door de piste dienst op veiligheid. Vaak wordt er daarnaast aangegeven hoe lang de verschillende routes duren, zodat de wandeling precies op je eigen wensen zijn aan te passen.

Wat mooie voorbeelden van winterwandelroutes vind je hier

Wandelen met een doel

Als je gaat wandelen met een groep of met het gezin is het vaak leuk een doel te hebben. Kies een knus bergrestaurant uit om halverwege de wandeling lekker te lunchen of om op te warmen bij een warme chocolademelk.
Een bezoek aan een rodelbaan is ook een optie.

 

 

Schoeisel

Wie wel eens in de zomer wandelt weet het belang van goede schoenen en kleding tijdens het wandelen. Niet alleen het comfort maar ook de grip is erg belangrijk. In de winter, ligt dat natuurlijk net een beetje anders dan in de zomer. Zo heb je te maken met sneeuw en ijs en lage temperaturen. Waar je in de zomer juist schoenen wilt hebben die goed ademen en niet te warm zijn, wil je er in de winter juist voor zorgen dat je warme en droge voeten houd. Een wandeling tijdens sneeuwval kan een heel rustgevende ervaring zijn, maar als tegelijkertijd daarbij je voeten nat (en dus koud)worden, kan dat de ervaring natuurlijk verpesten.

Informeer voor je gaat wandelen even bij de lokale VVV naar de omstandigheden. Ligt er veel verse sneeuw, dan heb je wellicht speciale sneeuwschoenen nodig (van die tennisrackets).  Voor veel wandelingen kan je ook uit de voeten met stevige snowboots. Let wel op, niet alles wat op een snowboot lijkt is ook echt een geschikte boot. Uggs en andere winterse ‘sloffen’ zijn misschien modieus, maar niet geschikt voor een lange wandeling.  Een merk als Sorel is een voorbeeld van een schoenenmerk dat dit soort laarzen maakt. 

Hopelijk ben je overtuigd en ga je dus een keer het onbekende ontdekken en wandelen op wintersport! Zoals vermeldt is het dan belangrijk om van tevoren te checken of er wandelpaden zijn in het gebied waar je op vakantie gaat. Laat je te plekke ook goed informeren over de omstandigheden. Daarnaast zijn goede boots erg belangrijk.

Kalender11 novemberAuteurThijs kennis SourceSnowcountry