Accessoires

Horloges


Swatch Snowpass Watch


De Swatch Snowpass Watch is een leuk horloge voor wintersporters. De Swatch Snowpass Watch is voorzien van een programmeerbare chip. Deze kun je opladen en hiermee kun je dus de piste op. Je maakt gebruik van een wachtwoord, dus is het veilig om er gebruik van te maken. De Snowpass Watch is zowel shock- als waterbestendig. Er zijn ongeveer 600 gebieden waar je gebruik kunt maken van dit horloge. Je vindt een overzicht hiervan op Swatch.com > snowpass. Er zijn drie varianten: Thermal Zone, Vertical Flavour en Icicle.


Casio  Goed om mee te wintersporten: de serie G-shock horloges van Casio, verkrijgbaar in veel verschillende modellen: van pastelkleurige baby-G-shock tot de X-treme glide, een horloge dat bestand is tegen schokken, water en kou. Het horloge kan aftellen tot een bepaalde datum en tijd, heeft een verlicht display en een timer. De kosten zijn ongeveer 90,- , kijk voor meer informatie en alle modellen kijk je op Casio.

Skibrillen

De juiste skibril

Het belangrijkste onderdeel van je skibril is de lens. Lenzen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat of een variant hierop. Glas wordt bijna niet meer gebruikt voor lenzen van skibrillen. Polycarbonaat is immers onbreekbaar en daarmee veiliger op de piste. Polycarbonaat op sterkte laten maken is vrij prijzig. Een goedkopere oplossing is om een kunststof lens los in de binnenkant van het montuur te klikken. Ook zijn er Eyewear Compatible skibrillen te koop die je over je gewone bril kunt dragen.

Indicatie Hoe kies je nu een bril met de juiste lens? Om dit makkelijker te maken is er een CE-norm vastgesteld die vijf categorieën lenzen onderscheidt:

Indicatie : 0 1 2 3 4
Geschikt voor : Zeer zwak licht/ Zwak licht/ Gemiddeld zonlicht/ Fel licht/ Extreem licht
Kleur lens : Geel/ Geel, oranje/ Rood,roze,bruin/ Spiegeleffect/ Zeer donker VL
Absorbtie vermogen : Gering/ 20-56%/ 57-81%/ 82-91%/ 92-97%

Tips!

Het is belangrijk dat de lens het oog aan alle kanten beschermt, omdat ook veel licht het oog langs de zij- en onderkant bereikt. Kapjes aan de zijkant zijn wel efficiënt, maar beperken het gezichtsveld. De mooiste oplossing is toch een bolvormige lens, dat overigens ook alleen met polycarbonaat mogelijk is. Om het beslaan van de lens tegen te gaan, zijn er ook skibrillen met ventilatie gleufjes of gaatjes. Deze werken meestal alleen als je in beweging bent.

De meeste goede skibrillen hebben dan ook een dubbele lens of tegenwoordig zelfs een triple lens om condens optimaal tegen te gaan. Een goede skibril kan dan wel de beste bescherming bieden, maar moet ook prettig zitten. Een dubbel verstelbare elastische band kan bijvoorbeeld de druk op het gezicht verminderen. Ook kan een beweegbare verbinding tussen band en bril meer comfort bieden.

Een zonnebril is tijdens de wintersport een must! Warmte, wind en sneeuw veranderen de samenstelling van het traanvocht, waardoor het filterend vermogen afneemt. De kans dat je schade oploopt aan je ogen is dus vrij groot als je geen goede zonnebril draagt. De oogletsels die het meest voorkomen tijdens de wintersport zijn sneeuwblindheid (vergelijkbaar met lasogen) en grauwe staar.

Er bestaan allerlei soorten lenzen die een bepaalde hoeveelheid zonlicht filteren. De meeste van deze lenzen hebben een bolle vorm, zodat het licht niet via de zij- en onderkant in je ogen kan schijnen (sneeuw weerkaatst het zonlicht). Je kunt het beste in een betere sportzaak vragen welke bril voor jou het meest geschikt is. In de bij Sport 2000 aangesloten sportzaken vind je bijvoorbeeld een ruim en goed assortiment brillen en geven ze je goede adviezen.
Merken

Killer Loop - Eyewear Killer Loop Eyewear Wintersporters skibrillen Killer Loop heeft ongeveer 30 modellen zonnebrillen die allemaal in verschillende kleuren(combinaties) verkrijgbaar zijn. De Killer Loop brillen zijn gemaakt van stevige materialen die kras- en stootvast zijn. De glazen bieden 100% bescherming tegen UV-straling. De brillen zijn vaak voorzien van anti-slip poten, zodat de brillen goed blijven zitten. Je kunt de verschillende modellen op de site bekijken en daar vind je ook informatie over verkooppunten.

Arnette wintersporters skibrillen Arnette heeft onder andere een collectie skibrillen. De collectie bestaat uit de volgende modellen: 'Tracer', 'Blend', 'Goggle', 'Strapt', 'Series 2', 'A4'. Ieder model heeft verschillende technische eigenschappen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kijk op Arnette.com voor complete informatie.

Oakley Voor de skibrillen in de Oakley collectie zijn de volgende modellen ontwikkeld: 'A-frame', 'O-frame', 'L-frame', 'E-frame' en 'Wisdom'. Van ieder model zijn twee tot tien kleurvarianten verkrijgbaar. De prijs loopt uiteen van ongeveer USD 30,- tot USD 130,-. Op Oakley.com kun je alle modellen en de technische specificaties bekijken.

Smith Optics Het is mogelijk om een skibril van dit Amerikaanse merk te bestellen via de Nederlandse importeur. Smith Sport heeft zes soorten skibrillen. 'Turbo C.A.M.', Spherical', 'Regulator', 'Airflow', 'Classical' en 'Junior'. Op de site kun je de verschillende kleuren en uitvoeringen bekijken. De prijzen lopen sterk uiteen van ongeveer USD 20,- tot USD 200,-. Op de site kun je alles bekijken en vind je contactgegevens van de importeur.