Tips voor het gebruik van de sneeuwketting

Behalve winterbanden moeten de meeste mensen die op wintersport gaan moeten rekening houden dat ze gebruik moeten maken van sneeuwkettingen tijdens de wintersport. In sommige landen is het zelfs verplicht om op bepaalde wegen met sneeuwkettingen te rijden. Hou daarom rekening met het volgende;band met sneeuwketting

 •     Leg de sneeuwkettingen bovenop de bagage zodat je er gemakkelijk bij kunt alsje ze nodig hebt.
 •     Wacht niet te lang met het monteren van de sneeuwkettingen.
 •     Zoek op tijd een veilige parkeerplaats om de kettingen te monteren.
 •     Monteer de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen.
 •     Demonteer de wieldoppen van de aangedreven wielen al thuis voor het vertrek.
 •     Controleer na de eerste gereden meters of de sneeuwkettingen nog strak om het loopvlak liggen.
 •     Rijdt niet harder dan 40 km/h met sneeuwkettingen om de wielen.
 •     Rijdt niet met sneeuwkettingen als er geen sneeuw ligt. Dit verkort de levensduur aanzienlijk.
 •     Reinig de sneeuwkettingen na gebruik met warm water en laat ze vervolgens drogen voor dat je ze weer opbergt.
 •     Als er geen voldoende ruimte is voor de sneeuwketting kunt u ook een AutoSock wielhoes overwegen.

Tips bij de aanschaf van sneeuwkettingen Veel auto's hebben vanaf fabriek al zulke grote wielen en banden dat "normale" sneeuwkettingen niet eens passen. In dat geval moeten er speciale kettingen gemonteerd worden (zoals de Michelin 4MX) of zelfs andere wielen met een kleinere maat banden zodat er wel sneeuwkettingen op gemonteerd kunnen worden. Wij hebben gemerkt dat hier een hoop verwarring over bestaat en dat zelfs diverse auto-importeurs geen oplossing weten of verkeerd advies geven. Raadpleeg daarom als eerste het instructieboekje van je auto. Hierin staat altijd wel iets of er wel of geen kettingen op je auto gemonteerd kunnen worden en onder welke voorwaarden.

Mocht er in het instructieboekje staan dat er geen sneeuwkettingen geplaatst kunnen worden dan speelt waarschijnlijk een van de volgende oorzaken mee;

 •     De sneeuwkettingen lopen te dicht langs vitale delen zoals remleidingen etc..
 •     Er is te weinig ruimte tussen het wiel en de wielophanging.
 •     De sneeuwketting raakt bij insturen delen van de carrosserie of chassis.
 •     Bij het inveren raken de kettingen het koetswerk van de auto.

BELANGRIJKE WAARSCHUWING! Bij de aanschaf van sneeuwkettingen is het heel belangrijk dat je de juiste ketting kiest. Laat je daarom goed informeren, want zeker niet iedere ketting past zomaar op uw auto. Op sommige auto's met een bepaalde band-wiel combinatie is het gebruik van sneeuwkettingen zelfs verboden. Als je niet de juiste kettingen heeft, loopt u het risico dat uw remleidingen en/of andere vitale delen beschadigen! Leest daarom altijd eerst het instructieboekje van je auto!

Waar is de sneeuwketting toegestaan en waar is deze verplicht? Duitsland Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit is aangegeven door borden (blauw bord met autoband plus sneeuwketting). De kettingen moeten gemonteerd worden op de twee aangedreven wielen. Maximumsnelheid 50 km/h. Hetzelfde bord, maar dan met een rode streep er doorheen, geeft aan dat je de kettingen mag demonteren.

Frankrijk Sneeuwkettingen mogen slechts gebruikt worden op besneeuwde wegen en moeten op de aangedreven wielen worden geplaatst. Sneeuwkettingen zijn op sommige bergpassen verplicht. Een blauw rechthoekig bord met de afbeelding van een autoband plus sneeuwketting geeft een advies tot gebruik van sneeuwkettingen aan. Hoewel de Spikes-spider en de Spikes-spider Sport wettelijk niet gelijkgesteld worden aan sneeuwkettingen, worden ze in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd. De maximumsnelheid voor auto's met sneeuwkettingen is 90 km/h.

Italië Gebruik verplicht op sommige besneeuwde bergwegen. Wordt aangegeven door groot rechthoekig bord met opschrift 'Transito con catene'. Indien opschrift aangevuld met 'o pneumatici da neve' mogen ook alleen winterbanden gebruikt worden. Aangevuld door 'da km.' geeft aan vanaf welk punt de bepaling geldt. In het Aostadal moet u van 15 okt tot 15 april verplicht altijd sneeuwkettingen bij u hebben.

Noorwegen Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen moet het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust (sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden). Bij een aanrijding wordt degene zonder winteruitrusting aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade. Zelfs in juni kunnen sommige wegen nog glad zijn. Het is daarom aan te raden om dan sneeuwkettingen bij u te hebben.

Oostenrijk Een rond blauw bord een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat je de kettingen moet demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.
Zwitserland Als de wegentoestand het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen van 1 november tot en met 30 april op bepaalde (berg)wegen verplicht. Dit geldt ook voor vierwiel- aangedreven voertuigen. Dit wordt ter plaatse met een speciaal verkeersbord aangegeven. Het gebruik van spijkerbanden (spikes) is op landwegen is toegestaan, echter niet op autosnelwegen, behalve in de Gotthard- en San Bernardinotunnel. Het getal (80) voor de maximum toegestane snelheid moet dan op de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht. In het kanton Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de desbetreffende wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Zweden Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust (sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden). Bij een aanrijding wordt diegene zonder winteruitrusting aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade.


Meer informatie vind je verder op de site van Autozine.