Skiën in Frankrijk

De meeste Franse wintersportoorden beschikken over een grandioos skigebied. Zeker gevorderde skiërs zullen zich aangetrokken voelen tot de uitgestrekte skigebieden in de Franse Alpen. Voor langlaufers en wandelaars is er slechts een beperkt aantal bestemmingen. De wintersport vindt vooral plaats in de departementen Savoie, Haute-Savoie en Isère. Aan het magnifieke hooggebergte aldaar (met bijvoorbeeld het indrukwekkende Mont-Blanc-massief) heeft al menig ski-enthousiast z'n hart verpand.

Actuele sneeuw informatie van Frankrijk
Skioorden gemaakt voor de liefhebbers

Voor de Tweede Wereldoorlog kende Frankrijk slechts een paar grote wintersportplaatsen in Haute-Savoie, zoals Chamonix, St. Gervais en Megève. Die worden nu skiplaatsen van de ‘eerste generatie’ genoemd. Na de oorlog pakten de Fransen het wintertoerisme planmatig aan. Zo werd op de tekentafel de nieuwe ‘tweede generatie’ geboren: moderne recht-toe-recht-aan skistations, waarvan er heel wat te vinden zijn.

Skistations

Bij de opzet van deze skistations ging men omgekeerd te werk: een ideaal skiterrein op sneeuwzekere hoogte was het uitgangspunt. Eerst werden de liften gebouwd, daarna volgde de bouw van de appartementen, studio's, hotels en winkels. Aan zaken als langlaufen, wandelen of après-ski besteedden de ontwikkelaars nauwelijks aandacht. Tot begin jaren zeventig is deze ontwikkeling voortgezet en werden in de Alpen tientallen skistations uit de grond gestampt.

Gezelligheid en sfeer

Maar er kwam ook steeds meer vraag naar wat sfeervolle wintersportoorden met langlauf- en wandelvoorzieningen en een authentiek dorpscentrum. Zo ontstond er langzamerhand een nieuwe generatie wintersportplaatsen. Vaak zijn dat oude boerendorpjes, omgetoverd tot aantrekkelijke wintersportplaatsjes. Hier kunnen gezelligheid en sfeer goed gecombineerd worden met uitgebreide ski-, langlauf- en wandelmogelijkheden.


Waar voor je geld

Op zoek naar grote, uitgestrekte skigebieden komt iedereen uiteindelijk in Frankrijk terecht. Hoewel de skipassen aan de prijzige kant zijn, krijgt de skiër wel waar voor z'n geld. Daar staat tegenover dat u bij een verblijf in een appartement op de verblijfskosten kunt bezuinigen. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor families met kinderen is een appartement vaak een uitkomst. Het uitgaansleven wordt er door het internationale karakter van de meeste Franse wintersportplaatsen niet ongezelliger op.