Skiën in Italië

Italië heeft op de Nederlandse wintersportmarkt al een glanzende carrière achter de rug. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig trokken drommen wintersporters naar het beloofde-skiland Italië. De streek Val Gardena stond in die tijd enorm in de belangstelling. Het fraaie Dolomietenlandschap en de mogelijkheid tot het maken van lange skitochten waren de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde wintersportvakantie. Een aantal winters zonder sneeuw van betekenis betekende het einde van een zorgvuldig opgebouwde wintersportloopbaan. Over één ding waren de Italianen het toen wel eens: dit drama mocht zich niet nog eens herhalen.

Actuele sneeuw informatie van Italië

Kunstsneeuw

Dankzij de introductie van kunstsneeuw krabbelt Italië weer langzaam maar zeker uit het dal en groeit de aanhang weer gestaag. Door de investering in sneeuwkanonnen heeft Italië zich niet meer laten verrassen door Moeder Natuur. Vandaag de dag zijn vrijwel alle gebieden uitgerust met kanonnen en is men in staat om (sneeuw)kritische dalafdalingen en zelfs hele gebieden te voorzien van een laag kunstsneeuw. Al in november zorgt een onderlaag van kunstsneeuw voor een goede ondergrond voor de echte sneeuw die later in het seizoen valt. Winters waarin vrijwel geen sneeuw valt, blijken ook in Italië gelukkig een incidenteel gebeuren.

Terug van weggeweest

Daarnaast is de populariteit van Italië op de wintersportmarkt groeiende en hanteert men in de minder bekende wintersportplaatsen aantrekkelijke prijzen. De Nederlandse touroperatorwereld heeft deze ontwikkelingen de laatste jaren vanaf de zijlijn gevolgd. Nu de vraag naar betaalbare wintersportvakanties echter toeneemt, wordt Italië ineens weer massaal aangeboden. Italië is dus weer terug van weggeweest!

 

 

Zon

De Italiaanse wintersportgebieden liggen aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam, onbereikbaar voor oceaanstoringen en snijdende noordenwinden. De berggebieden hebben als voordeel dat ze een als een amfi-theater naar het zuiden zijn gericht. Hierdoor kunnen de skiweiden, loipen en wandelpaden meer zon vangen. 's Winters komt dat met wat geluk neer op een gemiddelde van 7 à 8 uur zon per dag.

Culinair genot

De Dolomieten vormen al jaren het belangrijkste doel voor de wintersporter. De grillige rotsformaties geven dit berggebied een heel eigen karakter. Uniek is de aaneenschakeling van werkelijk alle denkbare pistes en skiliften. De sfeer na het skiën is ongedwongen. Er is meer ruimte voor het culinaire genot in een restaurant dan voor borrelen in de kroeg.