Skiën in Noorwegen

Hemsedal in Noorwegen: de ultieme ski-ervaring!

Winter in Scandinavië betekent perfecte sneeuwcondities in adembenemend mooie landschappen, en dat van september tot diep in mei. Hemsedal - een van de meest geliefde skigebieden van Noorwegen - maakt dat méér dan waar. Een groot en gevarieerd skigebied waar zowel beginnende als gevorderde skiërs en snowboarders uitdagende afdalingen vinden, óók off-piste! Hemsedal is ook ’s avonds actief: wie niet in de gezellige bars wil aprés-skiën, kan nog laat doorgaan op verlichte pistes. En wat te denken van een hondensledetocht door bossen en over bevroren meren? Er is maar één echte winter: de Scandinavische winter! U ontdekt hem in Hemsedal.

Voor velen is Noorwegen op het gebied van skiën een vergeten land in het hoge Noorden van Europa. Dat terwijl Noorwegen het land is waar skiën lang geleden is uitgevonden. Daarom hier allerlei informatie over Noorwegen: het land, zomerskiën, skigebieden in de omgeving van Lillehammer, reisbureaus en een aantal Noorse internetadressen.

 

 

Bekijk actuele sneeuw informatie van Noorwegen


Vakantie in Noorwegen

Wintersportvakanties worden nog altijd populairder: voor velen wint een vakantie in de sneeuw het van een vakantie in een warm land. Behalve de pistes en de sneeuwgarantie is de natuur ook een goede reden om in Noorwegen te gaan wintersporten. Noorwegen heeft maar een beperkt aantal uren daglicht, daarom zijn een aantal pistes en langlaufloipe verlicht, zodat er ook in de vroege ochtend en avond nog kan worden geskied.

Zomerskiën

Een bijzondere ervaring: skiën op een mooie zonnige zomerdag. Dankzij de eeuwige sneeuw en de gletsjers heeft Noorwegen een aantal plaatsen waar je ’s zomers kunt skiën. In korte broek op ski’s. Een paar plaatsen in Noorwegen waar dit mogelijk is:

  • Aan de voet van de Galdhøppigen (de hoogste berg van Noorwegen: 2469m) ligt het Galdhøppigen Sommerskisenter. Er zijn drie liften en met een lengte van 400 meter en een afdaling van 1500 meter.
  • Zomerskiën kan ook in Sogn og Fjordane Strynefjellet Sommarski. Hier zijn acht pistes voor alpineskiën, 775 meter gletsjerroute en 975 meter stoeltjeslift. Dit zomerskiën kan van mei tot augustus bij het Stryn Sommerskisenter.

Noorse skigebieden Hieronder de grootste en bekendste skigebieden van Noorwegen op een rijtje:

  • Skei/ Gausdal: één van de oudste skigebieden van Noorwegen. Het gebied ligt ongeveer 40 kilometer ten Noordwesten van Lillehammer en staat bekend als de plaats met de hoogste sneeuwgarantie van Noorwegen.
  • Hajfell/ Hunderfassen: de langste piste in dit gebied is 5 kilometer. De bijzonderheden van dit gebied zijn het familiepark, met allerlei attracties en het Alpine centrum wat zowel in de zomer als in de winter geskied kan worden. Dit gebied valt onder de regio Lillehammer, waar de Olympische Winterspelen werden gehouden.
  • Hemsedal: er spectaculaire afdalingen in het Hemsedal door de ruige bergen in dit gebied. Een vrij bekend gebied, ook bij Nederlanders, want er zijn Nederlandse skileraren te vinden.
  • Oppdal: is gelegen aan de voet van het Trollheimen gebergte tussen 650 en 1356 m hoogte. Oppdal heeft 39 pistes van in totaal 55 km, waarvan 4 km verlicht.
  • Geilo: aan beiden kanten van deze plaats ligt een helling. In het dal is 50 kilometer uitgezet en op de hoogvlaktes ongeveer 170 kilometer.
  • Trysil: een gebied met veel mogelijkheden voor de wintersporter. Een halfpipe, 25 liften, 72 kilometer piste en 90 kilometer loipes.