Slowakije: Goedkoop en niet zo druk

Slowakije telt 100 skigebieden met 1000 skiliften en 30 kabelbanen. De twee belangrijkste skigebieden zijn het Hoge en de Lage Tatragebergte. De Hoge Tatra staat bekend om haar betrouwbare sneeuwval en hoge pieken zoals Skalnate Pleso op 1751 meter. Het Lage Tatragebergte is geliefd om zijn mooie boomrijke pistes en rustige hellingen.

De meerderheid van de skigebieden in Slowakije zijn geschikt voor beginners en gevorderde skiërs. Het berglandschap is vergelijkbaar met dat van de Oostenrijkse Alpen met zijn weelderige dennenbossen. Bovendien is Slowakije niet duur, ook buiten de pistes.

Jasna-Chopok is het meest populaire skigebied. De 34 kilometer goed geprepareerde pistes zijn geschikt voor alle niveaus van de skiër en bereiken een hoogte van 2005 meter. Hier vind je prachtige pistes met aan weerszijden bomen en panoramische uitzichten. Ook zijn er weinig skiërs. Het skigebied is verdeeld in de twee oorden Noord en Zuid. Jasna-Chopok is goedkoper dan de meeste westerse skigebieden; voor een zes-daagse liftpas betaal je slechts € 53.

Het gebied Tatranska Lomnica heeft zonnige hellingen met een spectaculair uitzicht. Het skioord heeft zes pistes van verschillende niveaus en cross country paden. Andere bezienswaardigheden hier zijn onder meer de Lomnicky Stit of de Tatra-tram, beide met prachtig uitzicht op de bergen. Je kunt hier ook 's avonds skiën.

Het skigebied van Čertovica ligt op de noordelijke helling van de berg Čertova Svadba. Het heeft zeven pistes met een totale lengte van 12 kilometer voor beginners en gevorderden. Hellingen bereiken een maximale hoogte van 1460 meter hoogte.

Het skigebied Martinske Hole is gelegen boven de historische stad Martin. Beginners en gevorderden kunnen hier skiën op met mooie bomen omzoomde pistes. De top is 1440 meter hoog. Wintersportplaats Ruvomberok-Skipark is FIC gecertificeerd. Je vindt er slaloms en een mooi off-piste terrein.

Het mooie dorpje Stary Smokovec dateert uit 1793. Het belangrijkste skigebied heeft een oude kabelbaan. Beginnende skiërs kunnen hier prima terecht, maar er zijn ook hellingen voor gevorderden en ervaren skiërs (148 meter hoogte). Velka Raca's skigebied ligt in een nationaal natuurreservaat. Skiërs kunnen een hoogte van maximaal 1050 meter bereiken en genieten van de mooie beboste pistes voor alle niveaus.

Vrátna is een van de meest populaire skibestemmingen in Slowakije. Het beschikt over 16 pistes met een hoogte van 1550 meter en cross-country paden. De pistes zijn verbonden door een moderne kabelbaan en gondels.

Het stadje Vysoke Tatry heeft een schilderachtig centrum met 18e-eeuwse architectuur en heeft mede de Tsjechische Ski Vereniging in 1903 opgericht. De hellingen zijn verdeeld in pistes voor beginners en gevorderden; de hoogte is hier 2003 meter.

Het aantal skiërs dat naar Slowakije gaat,stijgt. Het land is goedkoop en met een budgetmaatschappij kun je er snel terecht voor een weekend. Vanuit de skigebieden van de Hoge en Lage Tatrabergen kun je makkelijk naar andere Europese steden reizen. De Hoge Tatra ligt slechts 30 minuten van de internationale luchthaven van Poprad, de Lage Tatra net iets meer dan een uur.