Skien in Tjechie

Van een skivakantie in Tjechië is vooral bekend dat het heel betaalbaar is, maar veel meer weten de meeste mensen er niet over. Spindleruv Mlyn is het bekendste ski-oord in Tsjechië en het ligt op negenhonderd kilometer afstand van Utrecht, vlakbij de Poolse grens in het noordoosten van Tjechië. Met de auto rijd je er in ongeveer tien uur naartoe.

Actuele sneeuwhoogte en weeromstandigheden Tjechie

Van de piste!

Spindleruv Mlyn ligt midden in het Reuzengebergte en is het grootste, hoogste en populairste skigebied van de Tsjechische Republiek. Het ligt op een hoogte van 702-1235 meter en bestaat uit 3 skigebieden die met elkaar verbonden zijn door een gratis skibus: Svatý Petr, Medvedin en Misecky. In totaal vind je hier 25 kilometer piste en je skiet midden tussen de uitgestrekte bossen. Terwijl de Tsjechen zelf vooral in Oostenrijk gaan skiën, vind je hier veel Russen, Duitsers en Nederlanders. Het gebied is niet zo heel groot, dus met name gezinnen met kinderen en minder gevorderde skiërs trekken naar deze pistes.


Snowboarden en meer sneeuwactiviteiten Ook snowboarders komen hier aan hun trekken in de twee snowboardparken, en voor langlaufers is het gebied ook erg geschikt. Verwacht geen luxe gondels om je naar boven op de piste te brengen, want hier zijn alleen stoeltjes- en sleepliften. Als je even geen zin hebt om te skiën zijn er genoeg alternatieve sneeuwactiviteiten. Zo kun je op verschillende plaatsen in het dorp terecht voor snowtuben: een soort glijbaan waar je met een grote rubberband vanaf gaat.

Après-ski Ook de huur van ski's en schoenen is in Tsjechië het goedkoopst. Voor 70 euro heb je zes dagen plezier van je lange latten.
Het skigebied is geopend van 1 december t/m 15 april. In het winterseizoen heeft Spindleruv Mlyn ongeveer 700.000 bezoekers, en er zijn genoeg restaurants, ski- en snowboardscholen, zwembaden, discotheken en hotels. Een grappig detail is dat je bij bijna alle hotels en bij de meeste skischolen ski's kunt huren. Op de piste zelf vind je weinig adresjes om te lunchen, maar in het dorp zijn genoeg eettentjes.

Dat geldt ook voor de après-ski. Vanaf een uurtje of drie druppelen de barretjes onderaan de pistes aardig vol en je kan er lang vertoeven zonder al teveel geld kwijt te zijn. Een biertje kost namelijk maar 1 euro 25 en dat is de helft minder dan in andere ski-landen.

Sneeuwpret-details

  • Nachtskiën kan in Hromovka, elke dag tussen 6 en 9 uur ’s avonds. De afdaling heeft een lengte van 1100 m. Dit avontuur kost 200 CZK (6,30 euro) voor volwassenen en 150 CZK voor kinderen vanaf 6 jaar.
     
  • Vanuit de Spindlerova bouda (Spindlerhut) loopt er een sleetraject van 4 kilometer, voor de rodel-fans. Met de bus tegenover Hotel Central in het centrum ga ja naar deze hut. In de bus krijg je een instructietape ‘how to behave on a sledge slide’. Je krijgt een aluminium sleetje en dan kan je naar beneden. De finish is bij Divci Lavky. Kaartjes kun je kopen bij de receptie van de hotels. Je kunt rodelen van 11.00 uur tot 17.00 uur en van 19:00 uur tot 23:00 uur. Een dagkaartje kost € 5,98 (inclusief bus en slee), een avondkaartje € 7,24.
     
  • Uniek in de Tsjechische Republiek en in Europa is de zomerbobsleebaan in het gedeelte Bedrichov bij hotel Harmony, die ook in de winter open is. Dit is de eerste bobsleebaan in Tsjechië. Een track van 1400 meter, 22 bochten, 3 tunnels en 5 jumps kost 80 CZK (€2,50). Er zit een rem op de slee, dus je kunt zelf je snelheid bepalen!