Freeriding

Freeriding the ultimate wintersport kick!De skipioniers in Scandinavië en de Alpen hebben de besneeuwde bergen al beklommen voordat er liften en geprepareerde pistes waren. De wit bedekte bergen trekken de mens al sinds honderden jaren aan. De eerste FreeRiders probeerden op houten planken een helling af te dalen zonder ooit uitgebreide lessen te hebben gehad. Voor hen was het plezier van de moderne bewegingen in de majesteuze natuur meer dan voldoende. Afhankelijk van het soort terrein werden de techniek en de route bepaalt. FreeRide is eigenlijk alleen een nieuw begrip voor een oorspronkelijk traditionele manier van skiën. Enkele personen spreken zelfs van een FreeRide-Trend. Dit slaat vooral op het afdalen in het vrije gebied en het is niet van belang of dit op een Snowboard, Telemark of ski's gebeurt. Het gaat meer om de uitdaging een eigen spoor in de maagdelijke witte sneeuw te trekken.

Voorwaarden en uitrusting Iedereen die buiten de piste gaat FreeRiden zou een minimale uitrusting bij zich moeten dragen. Bijvoorbeeld een zoekapparaat als men onder een lawine is bedolven (Ortovox), een rugzakapotheek en een lawineschep (inklapbaar). Bovendien kun je beter niet alleen in het gebied onderweg zijn en goed geïnformeerd zijn over de afdalingen (altijd een kaart mee en informeren naar de lawine- en weerssituatie voor een veilige afdaling) Wanneer je niet over de nodige ervaring beschikt en niet zeker van jezelf bent, dan is het absoluut aan te raden om eerst met een gekwalificeerde gids door het gebied te gaan. Zoals aangegeven, is het in principe voor iedereen mogelijk om te FreeRiden. Toch zijn goede materialen, veel ski-ervaring en een goede fysieke conditie voorwaarden voor een plezierige afdaling.

Techniek Freeriding the ultimate wintersport kick! Alles is toegestaan bij FreeRide zolang het plezierig is en de natuur niet aantast. Lomperiken die de flora en fauna verstoren, kunnen rekenen op zinvolle afbakeningen van het offpiste gebied. Ook extreme afdalingen die lawinegevaar of gletscherbreuken kunnen veroorzaken zijn niet geschikt voor FreeRide, maar meer voor Extreme Skiing.
De techniek voor het FreeRiden kan zelf worden gekozen. Er zijn geen richtlijnen of andere gebruiken. De actuele situatie, gebied, het weer of lawinegevaar alsmede de persoonlijke risicobereidheid bepaalt de FreeRide stijl. FreeRide maakt het mogelijk om creatief om te gaan met alle bewegingsvariaties.Zo traditioneel als in de tijd van de skipioniers is het FreeRiden in deze tijd al lang niet meer, maar wel veel veiliger. Want we zijn tenslotte toch niet levensmoe, ofwel?