Heli-skiing

Skiën in een hooggebergte. 's Ochtends vertrek je per heli(copter) naar een hooggelegen gebied ergens in Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland of Canada. Om te kunnen heli-skiën moet je toch al behoorlijk wat (off-piste) ervaring als skiër hebben en niet bang zijn voor avontuur. Je vertrekt per helikopter vanaf de accommodatie naar het gebied om te gaan skiën, de helikopter landt daar om de groep en gids vanaf enorme hoogte te laten vertrekken. Met name in de Verenigde Staten en Canada zijn veel mogelijkheden en gebieden om te gaan heli-skiën: lange, spectaculaire afdalingen door een indrukwekkende omgeving. Maar ook in Europa kan je deze uitdaging aangaan. In Monterosa, in de Italiaanse Alpen en in sommige gebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.Heli Ski
Noord-Amerika De grote gebieden in Noord-Amerika om te gaan heli-skiën: het Tyax Mountain Lake Resort een oppervlakte van 3500 km². Dit gebied ligt in het zuiden van het Chilcotin gebergte bij British Columbia. De temperatuur tijdens het wintersportseizoen ligt daar tussen -15° en -25°. Dat zijn gemiddelde temperaturen, maar het kan er -40° worden.
Je kunt kiezen voor een heli-ski reis van 2, 3, 4, 5 of 7 dagen. Er worden maar twee groepen per helikopter vervoerd, zo worden lange wachttijden voorkomen. De prijzen variëren van 6250 EURO tot 6853 EURO voor een week heli-skiën.

Nieuw-Zeeland In Nieuw-Zeeland kun je eigenlijk overal heli-skiën. Er zijn zeven grote gebieden met een totale oppervlakte van 3000 km². De afdalingen voor heli-skiërs hebben een lengte van twee tot vier kilometer. Een mooi gebied om het heli-skiën eens uit te proberen is het gebied rond Wanaka en Queenstown, gelegen aan een aantal meren met prachtige natuur. Een grote skiregio met heli-ski gebieden en een groot aantal skigebieden zijn: Cardrona, Coronet Peak en Trebel Crone. Mocht het heli-skiën alleen niet genoeg zijn geven dan kun je ook nog gaan bungy jumpen in dit gebied.

Heli Ski een unieke ervaring !

Canada
Prima mogelijkheden voor een heli-ski ervaring zijn er in Canada. De organisatie Canadian Mountain Holidays (CMH) biedt veel reizen aan. Bekende gebieden daar zijn Adamants, Bobbie Burns en Bugaboo. CMH heeft in deze gebieden verschillende soorten accommodaties.
Adamants is een groot gebied gelegen in de Selkirk bergen. Door de vele en goede sneeuw heeft Adaments een lang wintersportseizoen. Voor de niet-heli-skiër is er op een hoogte tussen 900 en 3100 meter, met 150 hellingen, genoeg te beleven wat betreft skiën.
Bobbie Burns geeft skimogelijkheden in twee gebergten: Selkirk en Purcell. Er zijn veel verschillende afdalingen, dus zijn er altijd goede sneeuwcondities te vinden. De hoogte varieert van 1370 tot 3050 meter.
Het Bugaboo gebied ligt in het Purcell gebergte. Ook dit is een groot gebied gelegen op 1490 meter. Skiën kan van 945 meter tot 3050 meter. Ook hier is dus voor de 'gewone' skiër genoeg te ontdekken.
Andere gebieden die geschikt zijn om te heli-skiën in Canada zijn Cariboos, Galena, Gothics, Kootenay en Valemount. De gebergten waarin deze regio's liggen zijn de Selkirks, Purcell, Cariboos en Monashees. Allemaal gebieden met een enorme oppervlakte aan skihellingen: variërend van 1600 tot 3500 km².

Feiten

  • Alle gidsen die heli-skiën begeleiden zijn aangesloten bij een bond, je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen professionele begeleiding krijgt. De gidsen krijgen ieder jaar een nieuwe training.
  • Het is, om blessures te voorkomen verstandig om zo fit mogelijk te zijn wanneer je aan een heli-skiing experiment begint. Het vraagt veel van je lichaam en een goede conditie is dan handig.
  • 70 procent van de sneeuw is geschikt om te gaan heli-skiën.
  • De instructeurs geven de routes met de beste sneeuw om te gaan heli-skiën.
  • In Canada loopt het skigebied loopt van boven de boomgrens (die op 2200 meter ligt) tot 600 meter. Binnen dat gebied zijn verschillende vertrekpunten voor heli-skiërs. In Canadese regios waar je kan heli-skiën kan ook door de bossen worden geskied.
  • In de regios waar heli-skiën mogelijk is, ligt in het seizoen een laag sneeuw van 1,2 tot 2 meter.
  • De helikopter landt meestal op een hoogte tussen 1800 en 2800 meter. Hoewel dit startpunt voor heli-skiër kan stijgen tot 3500 meter hoogte.
  • In de gebieden mogen maximaal 44 personen skiën in groepen van 11.
  • Vereiste is wel dat je een gevorderde, ervaren skiër bent met een goede conditie. Het is wel iets anders dan een weekje naar Oostenrijk of Zwitserland.

    Een goede, met name lichamelijke, voorbereiding is essentieel. Zeker een bijzondere ervaring zo'n heli-ski week.

Informatie

De organisatie Canadian Mountain Holidays biedt op de website verschillende reizen aan. Je verblijft dan met een groep skiërs in een chalet. De eerste avond bestaat uit instructies en safety videos. 's Ochtends, na de ochtendgymnastiek vertek je per heli naar het gebied waar je gaat skiën. Bij deze reizen zitten ontbijt, lunch op een piste, diner en vaak de luxe van jacuzzi's en sauna's inbegrepen. Canadian Mountain Holidays