Snowboarden

Snowboarden is voor de durfals !Naast skiën kan je bij wintersport natuurlijk ook kiezen om te gaan snowboarden. De keuze van je stijl: freeride, race of carve bepaalt de keuze van een board. Het waxen en behandelen van je board en het belang van de prijs/ kwaliteit verhouding.Hieronder volgen een paar punten die belangrijk zijn voor het aanschaffen en onderhouden van een board.

Onderhouden van je snowboard De kwaliteit van een board is belangrijk, je doet er immers een aantal jaren mee. Een goed board is meestal niet goedkoop, daarom volgen hieronder tips om je board goed te onderhouden:

  • Waxen: Als je board dof is en je allemaal kleine haartjes op je board kunt zien betekent dit dat je belag te droog is. Om dit te voorkomen of te verhelpen moet je je board regelmatig waxen. Dit kun je laten doen bij een gespecialiseerde sportwinkel, of je kunt het zelf doen. Je kunt wax kopen in een sportzaak waar ze ook snowboards verkopen. Het beste is om heet te waxen. Hete wax (d.m.v. een strijkbout warm maken) wordt beter opgenomen en blijft hierdoor beter zitten dan vloeibare wax. Neem altijd een potje boardwax mee op wintersport.Snowboards
  • Goede behandeling: Zorg dat je je board goed behandelt. Gooi geen zware bagage op je board en neem hem regelmatig mee naar een snowboardspeciaalzaak om hem te laten slijpen of waxen. Misschien is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Het slijpen kan je overigens ook zelf doen met een kantenslijper. Heb je geen tijd om je board een onderhoudsbeurt te geven? Dan biedt RSI uit Rotterdam de oplossing: een 1-uurs-service.
  • Vocht: Als er tijdens je wintersportvakantie iets gebeurt met je board zodat je de houtkern kunt zien, ga dan zo snel mogelijk naar een specialist. Hout zet immers uit wanner het vochtig wordt. Op deze manier wordt je board als het ware van binnenuit uit elkaar geduwd.

Welk board past bij jou? Als je van plan bent om een snowboard aan te schaffen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Belangrijk voor de keuze van een board is: wat wil je ermee gaan doen? Snowboarden is natuurlijk niet simpelweg met een plank een heuvel af glijden. Er komt veel meer bij kijken. Snowboarden kan je onderverdelen in een aantal disciplines. Hieronder volgen de verschillende soorten met hun kenmerken:

  • Freestyle: je bent het liefst bezig om trucs, sprongen en salto's te maken.Het board is relatief breed en erg wendbaar. Je kunt met deze boards goed terecht in een funpark en in een halfpipe. Om de diepe poedersneeuw in te gaan kan je beter een iets langer board aanschaffen.
  • Freeride: je wilt op ieder terrein boarden: all-round. Je rijdt door diepe poedersneeuw, maakt een sprong en crosst. Het board is geschikt voor elk terrein en kenmerkt zich door veel grip. Je kunt er goed de diepe sneeuw mee in.
  • Freecarve: je bent dol op snelheid, maar je hoeft nog niet zo nodig op een slalomboard. Het board is net als bij carve-ski's een freecarve board ook sterk getailleerd. Door deze taillering is het board lekker wendbaar en zeer geschikt als je van snelheid houdt
  • Race: je houdt van snelheid, je snowboardt iedereen voorbij en snelheidswedstrijden hebben je interesse. De boards zijn vrij lang, hebben een smalle taille en een relatief stompe achterzijde. Ze zijn niet gemakkelijk bestuurbaar en dit vraagt aardig wat techniek. Deze boards zijn dus niet geschikt voor beginners.
  • Women: vrouwen zijn vaak kleiner en lichter dan mannen en daar zijn women's boards speciaal op afgestemd. Niet alle vrouwen willen op een women's board rijden, maar de keuze is er ieder geval. Een snowboard voor vrouwen is iets smaller, korter en heeft meestal een zachtere flex.
  • Kids: het moge voor iedereen duidelijk zijn dat er kleinere boards zijn, speciaal gemaakt voor kinderen. De boards zijn vrij kort en meestal vrij breed, kortom: speciaal voor de lichtere, minder krachtige snowboarder.

Prijs/ kwaliteit verhouding De prijs / kwaliteit verhouding is een belangrijk punt waar je op moet letten bij het aanschaffen van een board. Belangrijk om je af te vragen bij het aanschaffen van een board is hoe vaak je gaat, hoe stug of soepel je board moet zijn, hoe lang je ermee wil doen en of je een board van een bepaald merk wilt.
Ook je niveau is van belang om een board aan te kunnen schaffen dat bij je past. Niet ieder board is geschikt voor beginners. Voor sommige boards heb je een bepaalde techniek nodig om het te kunnen besturen. Laat je goed voorlichten in een gespecialiseerde sportwinkel of snowboardshop.