Telemarking

De legende stamt uit de provincie Telemark in Noorwegen. Het is het verhaal van een jonge boerenzoon Sondre Norheim, die in 1860 met de ontwikkeling van deze bijzondere skitechniek begon.
Sinds enige tijd beleeft het Telemarken een heuse opleving. In de jaren 70 waren vijf verveelde skileraren op zoek naar een nieuwe sensatie en werden door de techniek van Sondre Norheim geïnspireerd.
Al snel werden er dan ook Europese Alpen Telemarkers gesignaleerd. Naar schattingen schommelt het aantal tegenwoordig in Zwitserland tussen de 2500 en 3000 Telemarkers. In Oostenrijk zijn er zon 800 tot 1000, in Duitsland 1000 tot 1500 en in Frankrijk 3500 tot 4000 Telemarkers.

Roetsjen

Simpele bindingen Telemark geeft het echte glijgevoel! Door de simpele binding van de schoen aan de voorkant van de ski kan die ritmische en elegante beweging het beste vanuit het lichaam worden waargenomen. Je krijgt hierdoor het unieke skigevoel. Dit voelt of je verend door de sneeuw skiet.
Telemarken is het veelzijdige skiën. Wie het zelf heeft geprobeerd zal gefascineerd zijn door de veelzijdigheid van het Telemarken. Je kan met gebogen knie en hooggehouden hielen elegant door stuivende poedersneeuw glijden. Gevorderden op telemarkski's kunnen zelfs op steile buckelpistes bochten maken in een knik.

TelemarkenTelemark, de natuurbelevenis. De mens vervreemdt steeds meer van de natuur, maar Telemark biedt de mogelijkheid om intensief te genieten van het winterlandschap: skiën op of naast de piste of meerdaagse skitoeren in de bergen, ver weg van de bewoonde wereld.
Voor degenen die hun Telemarktechniek geperfectioneerd hebben, zijn er zelfs wedstrijden en kampioenschappen.
Voor de Telemarkschwung heb je goed getrainde bovenbeenspieren en een goed evenwichtsgevoel nodig. De ervaren Alpine-skiër leert deze techniek zeer snel. Met de juiste uitrusting wordt het leren leuker en ben je sneller succesvol.