Skiing FAQ

Hier vind je veelgestelde vragen over de wintersport.

 • Hoe gevaarlijk is skiën?
 • Wat houdt een 'skiërs-code'in?
 • Kun je, als beginner, beter materialen huren of kopen?
 • Bij het aanschaffen van materialen, waarmee moet je beginnen?
 • Welke soort ski's kan je het beste kopen?
 • Wat is het verschil tussen materialen voor mannen en vrouwen?
 • Heb je voor snowboarden een andere sneeuw nodig dan voor skiën?
 • Wanneer je voor de eerste keer op wintersport gaat, is ski-gym dan nodig?
 • Hoe goed moet je conditie zijn om het skiën of snowboarden vol te kunnen houden?
 • Wat voor kleding kan je het beste aan?
 1. Hoe gevaarlijk is skiën? Je kan skiën zo ongevaarlijk of gevaarlijk maken als je zelf wilt. Zoals bij de meeste sporten is de kans op ongelukken groter wanneer je op de 'automatische piloot' gaat skiën. Let op de borden in een skigebied, deze staan er niet voor niets en ski niet door gesloten gebieden. Op deze manier beperk je gevaarlijke situaties. Het is raadzaam om voor de wintersport een aantal ski trainingen te volgen om zo weer een beetje in het ritme te komen.
   
 2. Wat houdt een 'skiërs-code' in? Een algemene skiërs-code bestaat niet. In de Verenigde Staten gelden andere normen en waarden op de piste dan in Europa. De FIS hanteert andere regels dan Alpine Skier Responsibility Code. Maar in het algemeen moet je je houden aan de volgende regels:
  • Ski gecontroleerd en zo dat je gemakkelijk andere skiërs en objecten kan ontwijken.
  • Te hard skiën is gevaarlijk.
  • Bij een afdaling of bij het doorkruisen van het pad van een andere skiër moet je de skiër onder je ontwijken.
  • Wanneer je op een traject bent of van bovenaf niet zichtbaar mag je niet stoppen.
  • Blijf weg bij gesloten gebieden en trajecten.
  • De skiër die van achteren aankomt moet zijn traject zo kiezen dat hij de skiër voor hem niet in gevaar brengt.
  • Het starten of verdergaan op een traject moet zo gebeuren dat er geen gevaar ontstaat voor jezelf of voor anderen.
  • Probeer stoppen in kleine of niet zichtbare plaatsen te voorkomen.
  • Wanneer je op zo'n plaats valt, probeeer deze dan zo snel mogelijk te verlaten.
  • Bij te voet klimmen of dalen moet je gebruik maken van de rand van het traject.
  • Bij ongelukken moet je altijd hulp bieden aan andere skiërs.
  • Bij een ongeluk moet je je altijd kunnen identificeren, ongeacht je wel of niet verantwoordelijk bent.
    
 3. Kun je, als beginner, beter materialen huren of kopen? Huren is het beste om mee te beginnen. Koop niets voordat je verschillende materialen hebt uitgeprobeerd. Begin met het huren van een basis uitrusting en probeer later een uitgebreidere. De uitrusting moet bij jou passen. Leen dus niet zomaar materialen die eigenlijk niet helemaal passen.
 4. Bij het aanschaffen van materialen, waarmee moet je beginnen? Boots. Je hebt niets aan zelfs de allerbeste skis als je geen goede skischoenen draagt. Probeer er zoveel mogelijk en loop er een tijdje mee rond om te voelen of ze echt nergens knellen, met te grote boots heb je te weinig grip op je ski's. En te kleine kunnen zorgen voor blaren en blessures.
 5. Welke soort skis kan je het beste kopen? Huur eerst een aantal verschillende soorten ski's en koop dan de ski's die je zelf prettig vindt. De lengte van ski's is verschillend. Je begint meestal met ski's van 1m60 wanneer je wat ervaring hebt stap je over naar ski van 1m80 en voor de gevorderden is de lengte van de ski's 1m95. Verder zijn er verschillende soorten ski's voor de verschillende ski technieken.
 6. Wat is het verschil tussen materialen voor mannen en vrouwen? De meeste skimaterialen zijn unisex. Materialen die gemerkt zijn voor vrouwen zijn over het algemeen lichter en zachter. Skischoenen voor vrouwen zijn op maat gemaakt voor de gemiddelde vrouwenvoet. Verder zijn er geen grote verschillen.
 7. Heb je voor snowboarden een andere sneeuw nodig dan voor skiën? Voor snowboarden heb je geen andere sneeuw nodig dan voor skiën. Net als skiërs vinden ook de meeste snowboarders versgevallen sneeuw het lekkerst om zich in uit te leven. Bij oude, meer compacte (of zelfs ijzige) sneeuw is het namelijk veel moeilijker om op de been te blijven. In dat geval zal je veel meer een beroep moeten doen op je techniek.
 8. Wanneer je voor de eerste keer op wintersport gaat, is ski-gym dan nodig? Ja, ski-gym bestaat en is ook aan te raden. Het is geen goed plan om ongetraind te gaan wintersporten, met het oog op blessures. De Nederlandse Ski Vereniging heeft vele adressen binnen haar kringen, maar ook veel sportscholen hebben specifieke ski-gymlessen. Het is dus erg verstandig om deze voor de wintersport te volgen.
 9. Hoe goed moet je conditie zijn om het skiën of snowboarden vol te kunnen houden? Om leuk te kunnen skiën of snowboarden hoef je geen atleet te zijn. Eigenlijk is er, door de goede materialen, nauwelijks meer inspanning nodig om te kunnen skiën. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om oefeningen te doen voor het versterken van je enkels, knieën en bovenlichaam.
 10. Wat voor kleding kan je het beste aan? Waarschijnlijk heb je al veel kleding die je met skiën prima kan dragen. Het belangrijkste is om je warm te houden met verschillende lagen. Draag daarom warm ondergoed. Synthetische stoffen zoals fleece zijn beter dan katoen. Wanneer katoen nat wordt krijg je het erg koud. Verder zijn natuurlijk warme handenbelangrijk, draag daarom goede handschoenen eventueel met een verwarmingselement. Het voordeel van deze is dat je bloedcirculatie in je handen goed blijf en dat je minder snel pijnlijke vingers hebt.