Fotografie tips

Om na te genieten en op te kunnen scheppen over de wintersport zijn ze onmisbaar. Maar naast de bekende beelden van de gezellige après-ski, het leuke chalet en de stuntelende beginner, kun je ook natuuropnames en actiefoto’s maken. Hier volgen een aantal punten waar je op kan letten bij het maken van een foto en tips voor de aanschaf van een camera en fotorolletjes voor mooiere foto's;

Belichting

Het grootste probleem in de sneeuw is belichting oftewel hoe krijg ik de sneeuw wit en niet blauw zoals op veel foto's die je ziet. De truck is overbelichten, de meeste kamera's vinden al dat witte niet echt fijn en knijpen daardoor. Bij mooi zonnig weer kun je rustig 2 stops overbelichten. Dit kun je bij de meeste camera's digitaal als analoog instellen.
Hoe? Zet de camera op spotmeting en richt op een donkeroppervlak. Stel de camera hierop vervolgens in.

Filters

Om mooie effecten te krijgen kun je een polarisatie filter gebruiken, geeft knalblauwe luchten en meer contrast. Wel even goed instellen. Tegenwoordig zijn deze filters verkrijgbaar voor alle camera's. Bij de betere fotograaf kunnen ze je veel en goed advies geven over de juiste filter voor jouw camera. Deze lenzen kunnen variëren van een paar euro tot een paar honderd euro !

Timing

Met name bij het maken van actiefoto’s is de timing essentieel. Wanneer je een autofocus camera hebt, houd er dan rekening mee dat deze tijd nodig heeft om scherp te stellen. (Misschien is het maar een fractie van een seconde, maar zelfs dat kan een groot verschil maken) Zorg dus dat je de camera scherpstelt voordat de actie die je wil fotograferen in beeld komt. Bij spiegelreflex camera’s kun je de sluitertijd (tijd dat de camera aan licht wordt blootgesteld) vaak zelf instellen. Bij een hoge sluitertijd van 1/500 tot 1/1000 seconde krijg je een scherp stilstaand beeld.

Compositie

Om een goed ‘evenwicht’ in de compositie te krijgen is het belangrijk om een verdeling van 1/3 - 2/3 in beeld te krijgen. Trek terwijl je de foto maakt in gedachten drie horizontale en drie verticale lijnen en plaats datgene waar een foto van maakt of op bij deze lijnen. Zo krijg je een foto die goed in balans is.

Special effects

Heb je een extreme groothoeklens (20 mm en lager) dan kun je je uitleven bij halfpies en schansjes. het is dan makkelijk om een skier geheel in de lucht te fotograferen. Experimenteer hier eens mee en wees verbaast over de effecten. Hou er wel rekening dat deze lenzen vrij duur zijn en meestal alleen voor spiegelreflex camera's beschikbaar zijn.

Details

In plaats van zomaar een foto van een totaalbeeld te maken, let eens op de details. In feite moet je het beeld dat je door de lens van je camera ziet vereenvoudigen, je concentreren op een bepaald onderdeel. Een foto van alleen een gezicht in plaats iemand helemaal in beeld te brengen. Denk al na over de pagina in het fotoboek als je thuis bent. Een close up kan heel mooi werken maar zet er wel een overzichtsshot er tegen over. Zo krijg je een mooi en evenwichtig fotoalbum bij thuiskomst.

Fotorolletjes

Voor de mooiste wintersportfoto’s kun je het beste een rolletje van 100 iso/asa gebruiken. Kodak geeft rustige en warme kleuren. Die krijg je met VS (Vivid Saturation) en met SW (Satured Warm). Fuji heeft een felle en harde kleurweergave. Fotorolletjes zijn niet bestand tegen lang bewaren en warmte, dus koop de rolletjes zo “vers” mogelijk en bewaar ze het liefst koel.

Digitaal

Bijna iedereen heeft een digitaaltje bij zich tegenwoordig. Let er bij het skien op dat de batterijen door de kou veel korter meegaan dan dat je gewent bent. Neem dus een reserve batterij mee als je de hele dag foto's wilt maken. het helpt ook door het toestel in je jas te stoppen, daar blijft de camera relatief warm.
Camera Om diafragma, sluitertijd en belichting te kunnen regelen, kun je het beste een spiegelreflexcamera kopen. Let hierbij ook op een zo groot mogelijke hoek van de lens (28 mm), zo kan je meer variëren met de compositie. Ook bij aanschaf van een compacte camera is het fijn om een 28 mm lens te hebben. APS (Advanced Photo System) gebruiken 24 mm in plaats van 36 mm rolletjes die de camera kleiner en lichter maken.

Tips

Tot slot nog enkele tips om je wintersportfoto's nog indrukwekkender te maken:

  • Gebruiksaanwijzing. Lees deze een keer goed door! Dan weet je wat de camera kan en wat tekens op het beeldschermpje betekenen. Zo zie je ook wat je er wel en niet mee moet doen.
  • Gezicht. Maak foto’s van iemands gezicht en durf voor iemand te gaan staan. Durf dichtbij te komen. Close-ups hebben vaak een grotere impact dan foto’s van een totaalbeeld.
  • Controleer batterijen. Zorg dat je extra batterijen bij je hebt. Het liefst nieuwe in de kou gaan ze namelijk extra snel op. Bij Kodak batterijen zit een metertje om te kijken of een batterij vol is. Deze kan je losmaken en bij je fototoestel bewaren.
  • Eenvoudig. Kijk bij aanschaf van een camera naar wat je echt nodig hebt om de foto’s te maken die jij wil hebben. Koop geen ingewikkelde camera als je geen zin of tijd hebt om je erin te verdiepen.
  • Zit er een rolletje/geheugen kaart in? Dit klinkt misschien erg logisch, maar het gebeurt wel eens dat bij thuiskomst blijkt dat de foto’s vast mooi waren geweest als er een rolletje/geheugen kaart in de camera heeft gezeten...

Dit zijn slechts wat aandachtspunten en tips om mooie foto’s te maken. Maar het geheim van mooie foto’s is waarschijnlijk gewoon veel oefenen.