Skileraar worden

Zo wordt je ski-leraar!

Een droom van veel fanatieke wintersporters: 's winters een tijd in de sneeuw doorbrengen als skileraar. Hoe je dit kunt bereiken lees je hier: informatie over hoe welke opleidingen je hiervoor kunt volgen en waar je (op internet) terecht kunt voor 'wintervacatures'.


Waar in opleiding?

Travel Active is dé specialist in het regelen van een leuke baan als ski-/snowboardleraar in Oostenrijk! Ga komend winterseizoen werken in Oostenrijk en begeef je in het bruisende wintersportleven. Travel Active biedt een optionele taalcursus aan in Wenen gericht op het geven van ski- en snowboardles. Daarna volg je de Anwärter opleiding en aansluitend ga je werken op een skischool in bijvoorbeeld Hinterglemm, Neukirchen, Zell am See of Kaprun. Heb je een voorkeur voor een bepaald skigebied, geef deze gerust bij ons aan!
Op zoek naar een avontuurlijke invulling van het winterseizoen? Maak van je hobby je werk en meld je aan voor Ski & Snow in Oostenrijk! De minimumleeftijd bedraagt 17 jaar.

Wil je meer informatie ga dan naar: http://www.travelactive.nl/work-travel/ski-snow/ski-en-snow-in-oostenrijk.html of lees de reisverhalen van de mensen die je voorgingen.

Snowsports academy

De diploma's die je bij de Snowsports Academy kunt behalen, geven je de mogelijkheid om zowel in Nederland als in skigebieden in wintersportlanden les te geven, De Snowsports Academy organiseert opleidingen, trainingen en experiences voor ski- en snowboard leraren. De Snowsports academy biedt de volgende opleidingen aan:

 

Nationaal Snowsports Leraar (NSL)

Deze cursus gaat verplicht vooraf aan de opleidingen Anwärter en Landes en is opgebouwd uit de module NSL1 en NSL2. Je kunt deze op drie indoorskibanen in Nederland volgen: Snowworld Zoetermeer, Snowworld Landgraaf en Montana Snowcenter. Module 1 duurt vijf dagen, waarin theorie en praktijk worden afgewisseld. Module 2 bestaat uit 2 trainingsmomenten van beiden 4 uur, hierbij ligt de nadruk op het lesgeven.

Anwärter Om deze module te volgen vertrek je voor zes dagen naar Oostenrijk. 's Ochtends wordt er praktijk gegeven en 's middags/ 's avonds volg je theorieles. De laatste dag leg je het examen af.
Landes Wanneer je in het bezit bent van het Anwärter certificaat, kun je de cursus Landes gaan volgen. Voor skiërs duurt deze opleiding twee keer tien dagen. Beide modules worden in Oostenrijk gegeven. De opleiding voor snowboarders wordt eveneens in Oostenrijk gegeven en duurt tien dagen. Houd er rekening mee dat er veel praktijkles wordt gegeven en je hiervoor over een goede conditie dient te beschikken.
Je kunt bij de Snowsports Academy ook aanvullende cursussen volgen. Kijk voor meer informatie op de site.

Nederlandse Ski Vereniging (NskiV)

De Nederlandse Ski Vereniging biedt verschillende cursussen aan om ski (of snowboard) leraar te worden. Ook kun je met een opleiding van de NskiV langlauf- of rolskileraar en sneeuwfitdocent worden. Hieronder worden de mogelijkheden om skileraar te worden toegelicht (zie voor uitleg van de andere opties wintersport.nl)
Ski instructeur A (Certificaat I sneeuwsport begeleider, skiën en certificaat II, instructeur A) en ski instructeur B:

Ski instructeur A Hiermee kun je beginners en gevorderden lesgeven op indoorskibanen en in skigebieden tot het niveau grof-parallel. De opleiding is opgedeeld in twee certificaten. Met certificaat I ben je sneeuwsportbegeleider - skiën. Wanneer je het tweede certificaat behaald krijg je het diploma ski-instructeur A. De cursus is te volgen bij Snowdôme de Uithof in Den Haag of bij de Skidôme in Rucphen. Bij de cursus word je beoordeeld op: ploegbochten, basis (stem)bochten, oefening met stem-, ploeg-, of parallelbochten en korte ritmische bochten.

Ski instructeur B Na het afronden van deze cursus kun je lesgeven aan beginende en gevorderde wedstrijdskiërs (jeugd en volwassenen) zowel op indoorskibanen als in skigebieden lesgeven. De vier certificaten die samen het diploma vormen, dien je binnen drie jaar te behalen. Om toegelaten te worden tot de opleiding ski-instructeur B dien je het 'A-diploma' op zak te hebben en een redelijke kennis van het Duits (in verband met literatuur).
Regionale opleidingen
Ook is het bij de meeste regionale indoorskibanen en skischolen in Nederland mogelijk om een interne opleiding tot skileraar te volgen. Hierbij worden vaak stagemogelijkheden geboden bij de betreffende skibaan of -school. Wanneer je hier echter een opleiding volgt, mag je alleen op deze school of baan lesgeven en word je internationaal niet erkend als skileraar.

Belangenorganisatie NVVS

De NVVS (Nederlandse Vereniging van Ski- en Sneeuwsportleraren) is de Nederlandse belangenorganisatie van leraren, instructeurs en trainers op het gebied van alpine-skiën, snowboarden, langlauf/ rolski en freestyling. De NVVS organiseert jaarlijkse bijscholingen in Nederland en in de Alpen. Deze zijn gekoppeld aan een licentiesysteem. Op het gebied van opleidingen en cursussen werkt de NVVS nauw samen met de Nederlandse Skivereniging. De NVVS is lid van de volgende internationale skileraren organisaties:

* INTERSKI (Internationaal Verbond van Beroeps Skileraren)
* IVSI (Internationaal Verbond van Amateur Skileraren)
* IVSS (Internationaal Verbond voor Skisporten aan scholen en universiteiten)
* Werken in een wintersportgebied
Hieronder volgt een aantal handige sites waarop je werk kunt zoeken als ski-instructeur of als HORECA medewerker of reisleider in een wintersportgebied.

Reiswijs.nl Bij 'vacatures' vind je veel aanbod in de reisbranche. Hierin zijn ook een aantal vacatures voor ski- en snowboard instructeurs opgenomen.

Skileraren.nl Dit is de site van skischool 'Der Brabander' in het Duitse Winterberg. Hoewel 'Der Brabander' de grootste skischool van het Sauerland is, is het voor Alpen-begrippen een relatief kleine skischool. Als instructeur geef je 1,2 of 3 dagen les aan een groep. Kost en inwoning zijn opgenomen in je arbeidsvoorwaarden. Je kunt bij 'Der Brabander' terecht wanneer je een gediplomeerd skileraar bent of een 'goede' skiër. (Op voorwaarde dat je dan een interne opleiding wilt volgen.)

Veel Nederlandse reisorganisaties hebben op hun site een aanbod van vacatures, vaak in wintersportgebieden. Bijvoorbeeld:

Sportura.nl Deze reisorganisatie biedt vacatures aan in onder andere de zogenaamde Yeti-gebieden. De functies die zij hebben zijn onder meer: chef resort, assistent HORECA, bar- en bedienend personeel. Op de site vind je uitgebreide omschrijvingen en de mogelijkheid tot solliciteren.